Labrador retriever

Labrador retrievern är en trevlig familjevänlig hundras. Labradoren är vänlig och öppen till kynnet.

 

Labradorens ursprung
Man antar att rasen har sitt ursprung i Kanada. Fiskare satte labradorerna i arbete, de simmade iland med förtöjningstampar till båtar. Engelsmän som var på besök i Kanada, noterade hundarnas skicklighet, både som simmare och apportörer. Dessa resenärer tog med sig Labradoren till England någon gång i början av 1800-talet. Labradoren kom att bli föremål för avel och korsades med andra retrieverraser och även andra raser.

 

En hund med en uppgift
Labradorens apportskicklighet gjorde den till ett populärt jaktsällskap i samband med småviltsjakt. I egenskap av jakthund används den för att apportera fågel och småvilt. Den är även en trevlig sällskapshund.Labrador retriever 2

 

Rasbestämd
År 1903 fick den sitt namn. Det var även då som den godkändes som ras av den engelska kennelklubben. I våra dagar anser man att England är rasens hemland. Dess popularitet ökade under 1970-talet. Den tillhör fortfarande de populära raserna. Hundintresserade som vill ha en bild på en stilig labrador kan köpa posters och hänga upp i hemmet.

 

Labbens egenskaper
Labradoren är en lojal, tålig och följsam hund. Den är också vänlig och intelligent. Det är det som gör den till en så fantastisk brukshund. Labradoren besitter både en stark vilja och motivation varför den behöver en stark ägare som flockledare. Ägaren bör vara aktiv för att kunna erbjuda labradoren ett aktivt liv med meningsfulla uppgifter. Labben vill gärna sättas i arbete. Den behöver motion för att må bra och inte lägga på sig i vikt. Den älskar social närhet. Med tanke på ursprunget, vill den gärna arbeta med apportering i vatten.

 

Labradorens utseende
Labradoren är jämförelsevis relativt kompakt byggd. Den har en bred och djup bröstkorg.

Pälsen är kort och tät päls, vilket gör den både lättskött och smutsavvisande. Hårlaget är enfärgat svart, gul eller leverbrun.

 

Bra att tänka på
Labradoren vill vara ute i ur och skur, så dess ägare bör också gilla alla väder. Optimalt är att familjen som den får ett nytt hem hos en familj som består av friluftsmänniskor eller sportiga på annat sätt. Labben behöver få arbeta i vatten, annars kan den fälla mycket hår. Labradoren kan lätt förvandlas till en riktig soffpotatis om den inte får stimulans och möjlighet till såväl fysiska som intellektuella utmaningar.