Cockerpoo

Har du länge gått och funderat på att bli hundägare? Då kan kanske en cockerpoo vara rasen för dig. Denna lättlärda hund är speciellt lämplig för spårträning och agility, men trivs också utmärkt liggandes i soffan bredvid matte eller husse. Den är glad, utåtriktad och intelligent och är lika snabb som den är uthållig. Rasen är förhållandevis ny och har en historia som sträcker sig tillbaka till 1950-talets USA. Cockerpoon uppstod troligtvis till följd av en tjuvparning men började sedan avlas medvetet då hundens egenskaper tilltalade en hel del människor.

Sjukdomar och avel

När du skall köpa hund är det oerhört viktigt att hunden inte bara är söt att titta på, den måste också vara frisk. många raser är sönderavlade, vilket leder till hundar som har svårt för att andas, som inte kan föda sina valpar själv och som lider av allergier sedan födseln. Detta kan göra hundägandet oerhört besvärligt och även leda till att man måste ta bort sin vän i förtid. Cockerpoon är en blandning mellan cocker spaniel och pudel, raser som inte har några stora problem eller allvarliga sjukdomar, vilket i sin tur gör att även Cockerpoon blivit en frisk ras. Självklart kan alla hundar drabbas av diverse sjukdomar, men det är de sjukdomar man avlar på som har allvarliga konsekvenser för rasens framtid och överlevnad.

En stor kostnad

Det är inte tillåtet att avla på djur med någon form av sjukdom, men det innebär inte att alla följer den regeln. Det är därför det är så viktigt att alltid köpa sina valpar från seriösa uppfödare med stor kunskap om den ras de föder upp. Ansvarslös avel kan leda till bland annat hudsjukdomar och livslånga allergier, besvär som är jobbiga för hunden att leva med och som, i form av dyra veterinärräkningar, kostar mycket för djurägaren. Om du önskar avla på din hund är det därför viktigt att du känner till djurets fullständiga historia och att det djur du parar din hund med har alla sina papper i ordning. På så vis gör du ditt bästa för att rasen skall kunna fortleva.