Curly coated retriever

Trots att rasen från början är avlad för aktiviteter som jakt och apport, både på land och i vatten, har Curly coated retriever idag främst intagit rollen som sällskapshund. Dess jaktinstinkter och fallenhet för samarbete med människor gör däremot att den passar utmärkt för aktiviteter, såsom agility och lydnad. Den används också som terapihund, narkotikahund och räddningshund, vilket gör den populär inom flera områden, trots att den kanske inte är riktigt lika känd hos gemene man. Denna ras är full av personlighet och talang och förtjänar en hel del uppmärksamhet.

curly_coated_retrieverEn gammal ras

När man först ser denna hunds speciella, krulliga päls kan man fråga sig om det kanske är en korsning mellan pudel och en retriever, men faktum är att curly coated retriever faktiskt är den äldsta av alla retriever-raser. Pälsen är förvånansvärt lättskött, men kan bli lite oljigare än hos andra hundar, vilket kan vara jobbigt för allergiker. Men om man passar ihop med denna hund kommer man att ha en underbar familjemedlem, som konstant visar sin keliga och sociala sida och den har samma jämna temperament som alla retriever-raser är så kända för. Den är intelligent och lättränad, men behöver ordentligt med både fysisk och mental stimulans för att må bra, med tanke på att den är en jakthund. Den behöver plats att springa omkring utomhus – du kan skaffa en fototapet med eget motiv av skog och mark – men denna hund kommer ändå att behöva den äkta varan ute i det fria.

Lekfull men bestämd

Curly coated retriever är en ras som i regel tar lite längre tid på sig att mogna, jämfört med andra retrieverraser, så var med på att få ta itu med en stor valp i upp till tre år. Men bestämdhet och ihärdigt tålamod och omtanke kommer att vara värt det, för när du väl har en hund av denna ras på din sida kommer den att stanna där. Rasen lämpar sig väl med barn om den får vänjas tidigt och dess lekfulla personlighet kommer hjälpa den att passa in perfekt med hela familjen och alla åldrar. Curly coated retrieverklubben strävar efter att bidra med information, stöd och gemenskap till alla entusiaster för denna ras. De hjälper dig även att hitta en bra uppfödare om det skulle behövas. Curly coated retriever kan vara lite svårare att hitta, men det kommer att vara värt varje ansträngning för den underbara vän för livet du får.