Golden retriever

Golden retrievern var år 2013 världens femte mest populära hundras. I Sverige är den ännu mer populär, då den ligger på tredjeplats. Rasen kommer ursprungligen från Storbritannien, där den avlades fram genom att korsa framförallt wavy coated retriever med tweed water spaniel och den numera utdöda kanadensiska hundrasen St John’s Dog. De första golden retrievrarna registrerades hos den brittiska kennelklubben 1903, då under namnet ”Retriever (Golden or Yellow)”, och år 1919 fick rasen sitt nuvarande namn. Precis som andra retriever-hundar avlades golden retrievern fram för att apportera småvilt vid jakt, men är idag absolut vanligast som sällskapshund. Golden retrievern var inte en vanlig ras i Sverige förrän efter andra världskriget, och nådde den omåttliga popularitet den har idag under 1960- och 1970-talen, då rasen marknadsfördes som en familjehund. Golden retrievers är mycket intelligenta hundar, och älskar att arbeta både på land och i vatten. De är därför också vanliga inom olika yrken, som narkotikahundar, ledarhundar och räddningshundar. De gör också bra ifrån sig i flera olika hundsporter, till exempel agility, spårning och lydnad – en golden retriever har en instinktiv vilja att behaga sig ägare och sin förare.Golden_Retriever-Sara

Golden retrievers har ett lugnt och snällt temperament, vilket sannolikt är en anledning till att de är så populära som sällskapshundar och familjehundar. Något annat som gör golden retrievern populär som sällskapshund är att den är relativt lättskött jämfört med andra hundar. Den kräver till exempel ingen särskild pälsvård, mer än att tvättas någorlunda regelbundet. Alla som har försökt tvätta en stor hund vet dock att det är lättare sagt än gjort, och att man bör räkna med att blöta ned allt annat i badrummet också, förutom hunden. Något som kan underlätta stort är att ha ett badkar. Om du planerar att skaffa en golden retriever eller en annan stor hundras, och inte redan har ett badkar, bör du därför överväga att också investera i ett sådant. Det behöver inte bli så dyrt, då du hittar billiga badkar på buildor.se.

Golden retrieverns snälla temperament och tillit till människor (de som de känner väl likaväl som främlingar) medför dock inte bara fördelar; om man skaffar en hund för att man vill ha en vakthund är en golden retriever inte det bästa valet.