Flatcoated retriever

För den som inte känner till hundraser så väl, kan det vara svårt att göra skillnad på retrieverraserna. En flatcoated retriever är till exempel mindre, slankare och livligare än en golden retriever. Därmed är det inte endast färgen på pälsen som skiljer dem åt.

 

Härstamning
Flatcoated retrievern härstammar från newfoundland, settern, fårhunden (sheepdog) och spanielliknande vattenhundar. Flatcoated retrievern är en ras som är sprungen ur olika korsningar. På en hundutställning i Birmingham år 1860 var det första gången som det fanns olika klasser för retrievrar gällande olika hårlagstyper. En retriever som benämndes wavy coated retriever kom att i senare led bli det som är dagens flatcoated retriever.

 

Temperament och kynne
Rasen är vaken och aktiv. En flatcoated retriever räknas som en medelstor hund. Med sin viftande svans ger den ett förtroendeingivande intryck. Rasen ger också ett intelligent uttryck. Något man kan förvänta sig av en jakthund – en hund med ett syfte. Rasen har ett stort behov av att aktiveras. Den behöver mycket motion och gillar utmaningar. En hund som passar en ägare som själv gillar att vara aktiv. Ett måste, skulle man kunna säga. Utan motion, lek och utmaningar blir en flatcoated retriever en mindre nöjd hund. En flatcoated retriever får aldrig visa tecken på aggressivitet eller vara rädd av sig.Flatcoated retriever 1

 

Hälsa
Det man som ägare av en flatcoated retriever bör vara uppmärksam på är statusen på föräldradjurens höfter och armbågar. I övrigt synes rasen vara frisk vad skelettet anbelangar. Cancer och tumörer förekommer. Dessvärre har ögonsjukdomar dykt upp hos rasen. Då dessa sjukdomar kan leda till blindhet får djur som är dokumenterat sjuka i dessa inte användas för avelsändamål.

 

En hund med ett uppdrag
Flatcoated retriever kommer ursprungligen från Storbritannien. Gemensamt med kusinerna, de övriga fem, är den en apporterande fågelhund. Som tidigare nämnts är en flatcoated retriever en jakthund. Vanligen används den vid jakt på änder. Man använde den ofta i samband med så kallade klappjakter på fälthöns. Men även på annat småvilt. I våra dagar är rasen vanligast som sällskapshund.