Cocker Spaniel

Vem kan motstå en Cocker spaniels vackra, smäktande ögon? Cocker spanieln utnämndes till en av världens mest populära hundraser i en undersökning gjord 2012/2013. Man kan med fog spekulera i om det är Walt Disney’s animerade film Lady & Lufsen som påverkar valet. Kanske är det dess sockersöta utseende som i sig självt står för den bedriften.

 

Utseendet bedrar
Utseendet är bedårande. Fast skenet bedrar. Cocker spanieln är vare sig särskilt mesig eller mild. Den behöver en fast hand, en riktig flockledare. Det beror på att Cockern, som den kallas till vardags, är en så kallad stötande och apporterande jakthund i grunden. Rasen har sitt ursprung i Storbritannien.

 

Sällskapshund
Även om Cocker spanieln är en jakthund så är den ändå vanligast som sällskapshund. Under år 2013 var cocker spanieln den sjätte mest registrerade hunden i Sverige.

 

Inte för den bekväma
Cocker spanieln är en hund som tycker om att röra sig, vilket man kan förstå då cockern är en jakthund i grund och botten. Cockerns läggning är sportig och aktiv och ställer därför krav på ägaren. Den tycker om att samarbeta med sin ägare. Den lär sig lätt och är vänlig, livlig, lekfull. Närhet och kroppskontakt är nödvändigt för cockern. Ibland kan de vara egensinniga och det är då det kan behövas en stark flockledare.

Cocker spaniel puppy dog

Cocker spaniel puppy dog

 

Vård och underhåll
En Cocker spanieln bör trimmas omkring varannan månad. Fast man behöver klippa runt hörselgången oftare än så. Även tassar och klor behöver klippas mer frekvent än varannan månad. Pälsen bör kammas och borstas åtminstone någon gång per vecka. Ge hunden bad regelbundet. Föningar underlättar pälsvården.

 

Cocker Spanielklubben
Cocker Spanielklubben är en officiell rasklubb för Cocker Spaniel. Klubben bildades år 1978. Svenska Spaniel och Retrieverklubben (SSRK) är den klubb som Cocker Spanielklubben är underställd.

 

Rasstandard
För den presumtive Cocker spanielägaren är det bra att känna till att det finns en fastlagd rasstandard för cockern. Något att studera nogsamt innan man köper en valp, hur bedårande den är…