Chesapeake Bay Retriever

Chesapeake Bay Retriever är en robust och intelligent jakthund som från början avlades fram för att apportera nedskjutna ankor i kyliga Chesapeake Bay i Maryland, USA. Rasen passar perfekt för just detta ändamål, med sin tjocka päls och uthålliga fysik, men den används idag främst som sällskapshund, även om den fortfarande hjälper jägare då och då. För den som har tålamod och engagemang kan denna starka, energiska hund bli en underbar följeslagare. Men det är viktigt att den får daglig fysisk och mental stimulans. Precis som alla hunder behöver även Retrievern mycket kärlek och uppmärksamhet.

En tålig vattenhund

MH_ChesapeakeDet krävs en del för att orka simma omkring i de kalla vattnen runt Chesapeake Bay. Denna retriever har tjock, vattenbortstötande päls och en entusiastisk, arbetsam personlighet, vilket gör att den verkligen kan fylla sitt syfte. Mest sannolikt korsades lokala hundar med Newfoundland hundar, vilket i sin tur resulterade i den Chesapeake Bay retriever vi har idag – en hund som älskar vatten och som älskar att simma. Denna ras kan också ha en mer envis sida, vilket är bra när det gäller att söka upp ett fällt jaktbyte, men kan bli lite mer av ett problem i hemmet. Det gäller att ge hunden ordentligt med stimulans och vänlig disciplin för att försäkra sig om att den mår bra, är balanserad och passar väl in i familjelivet. Lär dig mer om denna underbara ras om du går i hundtankar och är intresserad av en vänlig, intelligent jakthund med en alldeles speciell charm.

En vaksam familjemedlem

Chesapeake Bay retriever, även kallad chessie, är inte bara en utmärkt jakthund, utan har även en alert personlighet som gör den till en bra vakthund. Den är bra med barn, tålmodig och vänlig, men kommer att säga ifrån om den inte trivs – denna självständighet kan ses både som en för- och nackdel. Denna ras mognar relativt långsamt, men kommer även i vuxen ålder ha kvar sin fåniga, valpaktiga humor, som är i skarp kontrast med dess fokuserade arbetsmoral. En chessie är överlag en frisk hund, men precis som alla andra raser förekommer vissa ärftliga problem, bland annat höftdysplasi och epilepsi. Det gäller att hålla koll på sin hunds hälsa för att tidigt kunna upptäcka om något är fel, för både hundens och ägarens skull. Svenska Spaniel och Retrieverklubben strävar efter att föra samman hundälskare och sprida information till både nya och gamla ägare, så att relationer mellan människa och hund fortsätter att frodas.