Vinterlekar med din labrador

När den första snön faller brukar många bli som små barn på nytt – även vi vuxna. Det är ju något visst med att susa fram på en stjärtlapp i backen snabbt som attan, eller köra lite pulkaåkning med barnen innan ni allihopa går inomhus för en kopp varm choklad. Om du har en hund kan ni båda ha glädje av vintern, inte minst om du äger en retriever-ras som en labrador. Labradorer brukar vara fullkomligt galna i snö och blir förmodligen mer unge än ungarna i backarna själva. Här får du lite tips på vinterlekar med din hund.

Säkerhet och tips vid vinterlek

Hundar behöver motion året om, speciellt labradorer som tenderar att lägga på sig lite extra. Det här med hur hundar ser på snö kan vara olika från individ till individ, men även om du mot förmodan skulle ha en labbe som inte är stormförtjust i snö finns det många lekar och aktiviteter att hitta på så att hunden kanske ändrar inställning.

Säkerhetsaspekten och kylaspekten är givetvis något annat att tänka på här. Var försiktig att gå ut på hal is med hunden utan säkerhet och ytterligare sällskap. Angående kyla brukar labradorer ha ordentligt med hull på kroppen för att klara även det kyliga snötäcket och minusgraderna som uppstår, men det kan ändå vara bra att ha en värmande väst på hunden – kanske också som skydd när hunden slänger sig i snön och kan komma åt underliggande grenar och dylikt. En väst med reflexer kan också vara bra i vintermörkret eftersom det brukar bli natt i Sverige redan vid 13.30-tiden på eftermiddagen.

Möjligheter för nya lekar på vintern

Det roliga med vintern är att den bjuder in till så många fler lekar än på sommaren. En annan stor fördel med större hundar som labradorer som gärna hjälper till, är att de kan få vara med när du skottar snö eller drar en pulka. De kan även vara med i fjällen när du tar på dig din skoteroverall och ger dig ut på scooter för lite äventyr. På så vis får de ett uppdrag och motion vid samma tillfälle.

Labradorer är framavlade för att ha ett syfte och detta gör att de rent av kan känna sig stolta. Ta även med dig labradoren när du ska ge dig ut i skogen och hugga julgran. Låt hunden stå vakt eller dra pulkan med julgranen när ni är klara.

Den absolut roligaste leken en hund vet om under vintern är förmodligen snöbollskrig. Här behövs inga pinnar utan endast kramade snöbollar som försvinner av sig själva i snön. Hunden däremot förstår inte detta utan kommer att rumsa runt i snöyran och försöka leta rätt på bollen. Under tiden utnyttjar du tiden för att krama en ny snöboll. Gör det ännu roligare genom att vara flera stycken som slänger bollar omkring er.