Retriever/cocker spaniel (hundraserna)

Retriever raser

En retriever är avlad för att hämta saker och det är precis vad de gör. Det finns väldigt många raser som tillhör just retriever raserna och nedan kommer du få en liten genomgång av några av de mest populära hundraserna.

1) Labrador Retriever

Det kan vara lite förvirrande när du hör namnet labrador retriever, men detta är hundens riktiga namn. I vardags sammanhang kallas hunden bara för labrador utan retriever efter Labradoren är framavlad för att vara en bra jakthund och en bra servicehund. Den ska kunna hämta saker till sin ägare och den är en av de vanligaste raserna i Sverige.

2) Golden Retriever

Golden retriever är en väldigt bra förstagångshund som går att aktivera med andra typer av aktiviteter än jakt. Då denna rasen oftast är en familjehund är det väldigt svårt att tänka sig att rasen från början faktiskt avlades fram för att användas i jakt och hämta byten som jägaren sköt ner. Oftast var det ankor och andra fåglar.

3) Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Tollare)

Denna ras är på uppgång i Sverige och fler väljer att köpa denna ras som familjehund och väljer även att aktivera den. Rasen kommer från Nova Scotia i Kanada och var framavlad för att hämta ankor i vatten och på långt avstånd när jägaren hade skjutit den. Personligen har jag erfarenhet av just Tollare och då vi inte var intresserade av jakt fick hon bli familjehund som aktiverades genom apportering då och då. Det funkade jättebra för henne.

Cocker spaniel raser

Denna kategori av hundraser är en annan typ av jakthundar som även de kan användas till andra aktiviteter än just jakt. Man ska komma ihåg att bara för att man äger en jakthund behöver man inte nödvändigtvis hålla på med jakt. Det finns så pass många hundaktiviteter idag som gör att du kan aktivera hunden ändå.

1) Cocker spaniel

Denna rasen är lite komplicerad då den kommer i två olika varianter. Den engelska och amerikanska. Den amerikanska varianten är lite mindre med längre öron. Denna hund är inte stor men kanske måste man ta ut bilbarnstolarna för att få plats med hunden inne i bilen om man inte får plats med en bur i bagaget. Rasen är en jakthund där den kan vara en stötande hund, apporterande hund på torrmark och i vatten.

2) Cavalier king Charles Spaniel

Detta är en betydligt mindre hundras än dess släktingar och anledningen till att den har fått sitt namn beror på att det var en ras som King Charles hade. Då ska man komma ihåg att det inte handlar om den nutida Charles som för övrigt inte är kung heller. Skillnaden på Cavalier king Charles spaniel mot sina släktingar är att rasen inte avlades fram som jakthund utan spårhund.

3) Springer spaniel

Denna spaniel-ras är betydligt större och används ofta inom jakten. Springer spaniel är en så kallad vapen hund som är framavlad för att vara stötande och en apporteringshund. Den ska både söka av området framför jägaren och sedan hämta bytet när jägaren skjutit.