Retriever och Cocker spaniel

Hundraser delas upp i grupper utifrån deras speciella egenskaper. Retriever och cocker spaniel tillhör grupperna stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar.

Retrievers och cocker spaniels har under många år avlats fram för att jaga småvilt och fåglar. Även om många som idag köper en hund har den enbart som sällskapshund, är det viktigt att bejaka de egenskaper som en hund är framavlad för. Varför inte kontakta en klubb eller uppfödare som anordnar kurser i apportering och viltspår? Det finns även kurser där du kan avlägga ett jaktprov tillsammans med din hund.

Det finns flera olika typer av retrievers. Några av de vanligaste är Golden retriever, Flatcoated retriever och Labrador retriever.

Golden retriever finns dels som utställningshund och dels som jakthund. Utställningshunden är oftast större med en vitare päls medan jaktgolden är mindre med gyllene päls. Golden retrievers älskar att apportera och bära saker i sin mun.

Flatcoated retriever är en jakthund som används för att apportera fågel och småvilt. Det är en aktiv ras som behöver mental som fysisk träning. Den är mångsidig och passar för de flesta hundsporter.

Labrador retriever är en stark och kompakt hund som brukar vara matglad. Den kräver rejält med motion och eftersom den ursprungligen är framavlad för jakt kräver den även mental stimulans. Labradoren har lätt för att lära och är bra på att samarbeta. Den används exempelvis som ledarhund eller narkotikahund.

Retreievers är relativt stora hundar med en mankhöjd på över 50 cm. Storlek och vikt beror på ras men många retrievers väger runt 30 kg. Nova scotia duck tolling retriever är den minsta retrievern där en tiks mankhöjd kan vara 45 cm.

Cocker spanieln är en mindre hund än retrievern. Dess mankhöjd är 38 cm-41 cm och vikt ca 13-15 kg. Den har ett stort rörelsebehov och vill gärna vara nära sin ägare. För det mesta går den bra ihop med andra hundar. Förutom på jakt kan cocker spanieln bli duktig på lydnad, agility och viltspår.

Cocker spaniels och retrievers är sociala hundar som tycker om de flesta människor. Hundraserna brukar fungera även med mindre barn men tänk på att alla hundar behöver en lugn vrå där de kan vara i fred från skoj och lek. Ett barnkalas eller en baby shower kan göra hunden uppjagad och kanske får du inte ha presenterna och presentpapperet för dig själv. En blöjtårta ser mumsig ut för en matglad retriver och måste omedelbart dras och tuggas i.

Även om både cocker spaniels och retrievers går bra ihop med barn så är det viktigt att komma ihåg att raserna är framavlade för att jaga småvilt och fåglar. De behöver mer än promenader runt kvarteret för att må bra och kräver därför en hel del av sin ägare.