Retriever och Cocker spaniel – vänliga hundar med driv

Retriever och cocker spaniel tillhör de mest vanliga hundraserna. Det är inte konstigt att de är populära eftersom de flesta retrievers och cocker spaniels är vänliga, nyfikna, pigga och glada hundar. Många är keliga och tycker om att krypa upp bredvid sin ägare och bli klappade. Att de dessutom ofta är väldigt söta med runda bruna ögon och vacker päls gör dem till hundraser som är lätt att förälska sig i.

Utmaningar med retriever och cocker spaniel

Eftersom både retrievers och cocker spaniel är söta raser med ett vänligt sinnelag lockar de många med sin uppenbarelse. Till viss del kan skenet bedra eftersom de, trots sitt utseende, kan var krävande raser. De kräver mycket stimulans och motion och raserna är framavlade för jakt vilket gör att de gärna sticker iväg. Cocker spanieln och flera av retriverraserna har långhårig päls som kan ge besvär hos en hundägare med allergiska besvär. Om du får allergiska problem är Nasonex ett bra hjälpmedel för att minska besvären. Det är en receptfri antiinflammatorisk nässpray som går att hitta på apotek.

Cocker Spaniel

Cocker spanieln är en liten söt hundras med lång päls. En cocker spaniel är livlig, vänlig och lekfull. Den kan även vara egensinnig även om den för det mesta tycker om att arbeta tillsammans med sin ägare. Eftersom cocker spanieln ursprungligen är en jakthund har den ett stort behov av aktivering på olika sätt. Rasen kommer överens med andra hundar och vill gärna ha mycket närhet och kroppskontakt.

Retriever

Retrievers består av flera olika hundraser. Några av de vanligaste är labrador retriever, golden retriever och flatcoated retriever. Labrador retriever är den vanligaste hundrasen i Sverige. Golden retriever kommer på tredje plats endast slagen av schäfern. Retrievers är vänliga och sällskapliga hundar som älskar närhet och kroppskontakt. De är arbetsvilliga och behöver aktiveras med t.ex. spårning. Ofta går de bra ihop med både människor och djur även om intresset av att alltid hälsa på alla de möter kan bli påfrestande för ägaren.

Apporterande och stötande hundraser

Både retriever och cocker spaniel hör till grupp 8 enligt hundrasindelningen hos Svenska Kennelklubben. Grupp 8 består av stötande och apporterande hundraser. Flera av de apporterande hundraserna i gruppen är framavlade för att apportera både på land och vatten. Många är därför utmärkta simmare och brukar dessutom älska vatten i alla dess former. Både insjöar och leriga vattenpölar har en starkt dragning för vissa individer i denna grupp. En stötande hunds uppgift är att med sin nos spåra efter vilt i terrängen där ägaren befinner sig. Om hunden hittar en fågel eller annat vilt ska hunden stöta upp viltet. En apporterande hund sticker iväg och hämtar tillbaka det nedskjutna bytet.

Sammanfattningsvis är både retrievers och cocker spaniels trevliga, mysiga hundar som fungerar bra bland människor och djur. Viktigt att tänka på innan köp av rasen är att de ursprungligen är framavlade för jakt och därför kräver mycket aktivering och motion.