Lära hunden att valla

Måste man verkligen lära hunden att valla? Kan man inte bara köpa en vallhund och sätta igång med vallningen? Nej, riktigt så enkelt är det inte. Bara för att en hund är född till vallhund betyder det inte att den kan valla direkt, även om den givetvis har alla förutsättningar för det och en medfödd vallinstinkt. Alla hundar är individer vilket betyder att det tar olika lång tid för dem att komma in i vallningen. Vissa kan förberedas redan som valpar medan andra kan behöva upp till två år på sig för att bli redo för att valla på riktigt.

Border collie är en vallhund

Det finns olika typer av vallhundar som är framavlade för olika ändamål. Vissa är specialiserade på att valla får, och andra vallar kor. Det är dock viktigt att hunden redan som valp får vänja sig vid att vara i närheten av djuren den senare i livet ska valla så att den lär sig. Dessa djur bör vara invallade sedan tidigare så att de i sin tur är vana vid hundar, för att de inte ska skrämma valpen vilket kan göra att den inte kommer att vilja valla. Både hundar och boskap bör hållas trygga, vallhundens uppgift är som bekant att hålla i ihop en flock, inte att skydda dem. ett fårstängsel skyddar flocken och håller rovdjur borta och låter hunden fokusera på sin uppgift.

Som förare till en blivande vallhund är det ens eget ansvar att bedöma när valpen är redo att börja öva på att valla andra djur. Detta innebär bland annat att man bör träna en hel del vanlig lydnad med hunden för att den ska ha lärt sig att lyssna till kommandon. Det ska också vara tydligt för hunden att det är föraren som är flockledare, eftersom vallning har sitt ursprung från hur hundar jagade förr, där det var ledaren som styrde jakten. Om inte hunden känner att ledaren har koll på läget finns det en risk att den själv tar över ledarskapet och slutar lyssna på föraren.

Rovdjur i skogen

Den som äger en flock med boskap har också ansvaret för att de ska hållas innanför rovdjursavvisande stängsel. Men kunskapsbrist råder om hur man sätter upp dessa stängsel ordentligt och därför är det viktigt att se till att detta görs ordentligt och att det inte är några hål eller liknande. Med ett bra stängsel hålls rovdjuren ute och man kan i lugn och ro fokusera på att träna på vallning med hunden.