Blandraser med retriever och spaniel

Det har blivit populärt att marknadsföra blandraser som innehåller retrievers, spaniels och pudlar som nya raser, som allergivänliga raser och som den perfekta hunden. Det är lätt att tro att en labradoodle eller en cockerpoo faktiskt är en helt egen ras, men så är inte fallet. Det är en i många avseenden alltför dyr blandrashund, inget annat.

Falsk marknadsföring

Att tjäna pengar på hunduppfödning har aldrig varit lättare än vad det är nu. Så länge det finns människor som villigt betalar tio tusentals kronor för en blandras kommer det att finnas valpar till salu och folk som rider på vågen av designerhundar. Att de så kallade rasnamnen blir mer och mer kända är också en bidragande faktor, och som uppfödare är det inte svårt att förvilla stjärnögda valpköpare med fina ord, löften om allergivänliga hundar eller ett perfekt psyke.

Att kalla en blandning för en egen ras gör det inte till en vedertagen och registrerad hundras. Inte ens att blandningen har förekommit i flera generationer gör det till en egen ras eftersom blandningen i sig är så spretig. Om du tar en labrador och korsar den med en pudel blir valparna kallade labradoodles och kan säljas för skyhöga priser på Blocket. Samtidigt kan den som avlat på flera generationers blandrashundar med samma blandning också kalla sina valpar för labradoodles. Att kalla dessa hundar för en egen ras eller att hävda att de har lättskött päls och är allergivänliga är verkligen falsk marknadsföring, eftersom det inte är en egen ras. De kan visst framkalla allergi i samma utsträckning som alla andra hundar och deras päls är ett kapitel för sig.

Att sätta sig in i hur det går till med blandraser av det här slaget kan göra vem som helst gråhårig eller tappa håret. För att lindra håravfall kan du göra en behandling med prp, vilket dessutom är en behandling utan biverkningar.

Hutlösa priser och konstiga kontrakt

Inom cockerpoo- och labradoodlevärlden är det inte omöjligt alls att få skriva på en massa konstiga kontrakt om saker och ting som rent krasst ger uppfödaren både rättigheter till hunden, pengar för försäljningen och kvar står du som åsnan som betalar kalaset medan uppfödaren skor sig på din bekostnad.

Att köpa en hund som fodervärdshund för närmare 40 000 kr eller mer är hutlöst bara det, och om uppfödaren hävdar att du som köpare ska bekosta hundens hälsokontroller, ha en viss försäkring och en viss typ av mat, är det ett väldigt dåligt kontrakt för dig. När hunden inte ska användas i avel mer kommer den tillbaka till dig igen, men först efter att uppfödaren tagit vägen förbi veterinären och kastrerat hunden för att du inte ska kunna ta egna kullar på din egen hund så att du inte konkurrerar med uppfödaren.

Med facit i hand har du alltså gått med på att bekosta denne persons uppfödning utan att få något själv mer än en kastrerad blandrashund för orimligt mycket pengar.

Gynna inte oseriösa uppfödare utan håll dig till renrasiga retrievers, spaniels och pudlar av SKK-registrerade uppfödare.